Geschiedenis

Ons bedrijf is al sinds 1966 een goede bekende in de Amsterdamse binnenstad. Vader Siem startte de winkel in de Tweede Laurierdwarsstraat en verhuisde in 1977 naar de Elandsgracht. Vroeger op de markt kocht hij altijd al beesten van boeren waarvan hij wist dat ze goed voor hun dieren waren. Bij het verdwijnen van de veemarkten verdween ook het persoonlijke contact en de bio-industrie kwam in opmars. Siem wilde persé dieren met een die een goed leven hadden geleid en richtte het Scharrelvlees controle orgaan op, samen met belangengoepen, overheidsinstellingen en nog wat scharrelslagers. Zo kon hij het vlees verkopen zoals hij dat voor ogen had en de controle gaf waterdichte garanties voor de klanten. Pas later, toen het biologische vlees van goede kwaliteit voor handen kwam, ging hij over op biologisch vlees. Best moeilijk want je kunt niet zomaar ergens kwalitatief biologisch vlees bestellen. Dus je moet met de boer een goede planning maken om het hele jaar rond beesten te hebben en zelf het vervoer en alles wat er bij komt regelen. Met name de ecologische stroming sprak hem het meeste aan. Gewoon het beste voor het dier, geen rommel en geen antibiotica, natuurlijke mest op het land en lekker en gezond vlees. Gecontroleerd door Skal.

Siem en Niek van der Gragt samen aan het werk in de slagerij, 1984
Zoon Niek werkte er al met veel plezier sinds 1983. In 2000 runden ze het bedrijf samen en in 2007 ging Siem met pensioen. Samen met het team toegewijde medewerkers staan we nog steeds voor het beste: lekker en gezond vlees zonder de bodem uit te putten. En de dieren hebben vaak een beter leven dan de normen van Skal ons voorschrijven. Kalveren die gewoon bij hun moeder in de wei lopen en varkens die lekker in de modderpoel kunnen badderen. Biologisch, onbespoten plantaardig voer. Gewoon zoals het hoort.

Missie

“De consument voorzien in de behoefte naar duurzame en ambachtelijke vlees- en vleesproducten, waarin zorg en respect voor het milieu, de dieren en de mens centraal staan!”

Visie

“De wereld verandert, de mens verandert mee. Men moet zuinig zijn op wat we hebben en dat is de vruchtbare grond die we kunnen gebruiken en bewerken. Om ons, de mens, in onze behoeftes te voorzien, maar in ogenschouw genomen dat de volgende generatie dit ook kan blijven doen, kiezen wij voor duurzaam. Door kleinschalig geproduceerde gezonde en smaakvolle ecologische producten aan te bieden willen wij hieraan bijdragen”.

Benieuwd naar het verschil tussen biologisch vlees en ecologisch vlees.?

Over mij

Ik ben net zo kritisch als mijn vader. Weet u wat klanten vaak tegen buren, kennissen en familieleden zeggen? “Als je een goede slager wil, moet je naar Niek van der Gragt gaan.” En die mensen komen hier dan inderdaad vlees halen. Fantastisch toch?

Klanten met een kookboek

Meestal sta ik aan het hakblok. Dan heb ik overzicht en kunnen klanten gemakkelijk even iets vragen. Ze komen bijvoorbeeld weleens met een kookboek binnen. Dan staat er bij een recept dat je rundvlees anderhalf uur moet laten sudderen. Of dat klopt. “Nee”, zeg ik dan, “dat klopt niet. Het moet drie uur zijn. Minimaal.” Ik wil alleen maar tevreden klanten en ik doe extra mijn best voor ze. Als iemand bijvoorbeeld een pond rosbief wil, begin ik niet zomaar een stuk af te snijden. “Kom eens kijken”, roep ik dan. “Wilt u dit puntje? Of wilt u hier een stukje van?” Ik wil precies weten hoe ze het willen hebben.

Vlees van hoge kwaliteit

Ik verkoop vlees van hoge kwaliteit. Er komt veel bij kijken, maar ik zou niet anders willen. Mijn klanten waarderen het. En ik kom ze graag tegemoet. Letterlijk zelfs. Ik ben een keer vergeten 2 entrecotes aan een klant mee te geven. Ze woont in Abcoude en had ze snel nodig. Ik kwam ze brengen. Ik belde bij haar aan, ze opende de deur en ik zei: U komt al 100 keer naar mij toe. Nou, dan kom ik nu één keer naar u toe. Wilt u zelf eens zien wat ik bedoel met service en hoe wij open staan voor uw vragen? Kom dan gezellig langs.