Je hebt grote en kleine eters maar er is een gemiddelde hoeveelheid vast te stellen die u kunt aanhouden.
Kort te bakken vlees: 100 a 150 gram per persoon
Stoofvlees: 160 gram per persoon
Groot braadvlees: 150 gram per persoon
Barbecue vlees: zonder bot 250 gram, met bot 350 gram per persoon
Gourmet en fondue: 250 gram per persoon
Boodschappen
Maak er tijdens het boodschappen doen een gewoonte van het vlees als laatste te kopen. Gebruik op warme dagen een koeltas en eventueel koelelementen. U kunt bij ons koelelementen kopen die we bij uw bezoek aan de winkel gratis omruilen voor koude. Maak de weg naar huis niet langer dan noodzakelijk is. Leg het gekochte vlees bij uw thuiskomst meteen in de koelkast of de vriezer.
Vlees bewaren in de koelkast
Bijna alle vleessoorten en vleeswaren blijven 2 dagen lekker vers. U kunt het vlees gewoon in de verpakking laten en het zo in de koelkast leggen. Kies hiervoor de koudste plek van uw koelkast, ergens onderin dus. Als u deze bewaartijden in acht neemt, heeft u altijd vers en fris vlees. Als u het langer wilt bewaren, doet u er goed aan om het in te vriezen.
Vlees bewaren in de vriezer
In de vriezer, bij -18ºC of lager kunt u zowel vers als bereid vlees enkele maanden bewaren. Vries het vlees zo snel mogelijk in. Neem hiervoor een zo plat mogelijke verpakking. Doe het in een niet te volle vriezer. Als het verse vlees eenmaal ontdooid is, is het niet verstandig om het opnieuw in te vriezen. Het verliest dan veel van zijn vleessappen en daardoor veel van zijn smaak en malsheid. Bereid vlees dat ontdooid is, kan wel zonder problemen opnieuw worden ingevroren.
Houdbaarheid per ingevroren product
– Gehakt en gehaktproducten: twee maanden
– Kalfs-, lams- en varkensvlees, kip en kalkoen: drie maanden
– Rundvlees: zes maanden
– Bereid vlees: twee maanden
Vlees ontdooien
U ontdooit vlees op een veilige manier door het een dag van tevoren afgedekt op een bord of schaal in de koelkast te leggen. Bacteriën krijgen zo geen kans en het vlees blijft lekker sappig. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg. Laat uw vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water.
Ontdooien in de magnetron
Het is mogelijk om kleinere stukken vlees in de magnetron te ontdooien. Bereid het vlees dan wel onmiddellijk na het ontdooien. Grote stukken vlees zijn minder geschikt om in een magnetron ontdooid te worden. De buitenkant wordt gaar terwijl de binnenkant vaak bevroren blijft.
Ontdooid vlees opnieuw invriezen
Het kan, maar we raden het niet aan. Tijdens het ontdooien komt vocht vrij waardoor het vlees droger wordt. Bij de tweede keer invriezen komt er nog meer vocht vrij en dat komt de kwaliteit van het vlees niet ten goede.