Hoeveel vlees per persoon

Je hebt grote en kleine eters maar er is een gemiddelde hoeveelheid vast te stellen die u kunt aanhouden:

  • Kort te bakken vlees: 100 á 150 gram per persoon
  • Stoofvlees: 160 gram per persoon
  • Groot braadvlees: 150 gram per persoon
  • Barbecue vlees: zonder bot 250 gram, met bot 350 gram per persoon
  • Gourmet en fondue: 250 gram per persoon

Hoeveel vlees is gezond voor u?

Wat gezond is verschilt per persoon, levensfase en hoe iemand leeft. Toch zijn er wel een aantal algemene dingen over te zeggen. Volwassenen hebben zo’n 100 tot 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren per dag nodig. Dat is dan het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen. Vlees verliest bij de bereiding ongeveer een kwart aan gewicht (vocht). Je hebt dus 100 gram vers vlees nodig om 75 gram over te houden. Vleeswaren voor 1 boterham wegen ongeveer 15 gram.

Als je gaat lijnen, kun je vlees blijven eten. Je kan dan extra letten op de bereiding door vlees te grillen of in de grillpan te bakken. Wat ook scheelt is om eerst een beetje olie op het vlees te wrijven en dan pas te bakken. Tenslotte kun je vlees in aluminiumfolie verpakken en in de oven garen.

Ouderen
Vlees is voor senioren vooral belangrijk vanwege de vitamines die het vlees bevatten. Vitamine D en vitamine B12 zijn er voor sterke botten en het geheugen. Ondanks dat het lijf op hogere leeftijd wellicht minder energie nodig heeft, blijft variatie in eten belangrijk, net als voldoende beweging.  Een extra tip: Bij oudere mensen wordt het smaakvermogen in de loop der jaren wat minder. Als u het vlees hetzelfde wilt laten snaken als vroeger, bieden andere specerijen dan zout vaak een prima oplossing. Vraag in onze winkel naar tips!

Vlees en (over)gewicht
Bij veel leeftijdsgroepen wordt gesproken over overgewicht. Bij ouderen is eerder sprake van ondervoeding. Ongeveer een 3e van de senioren is ondervoed en krijgt dus niet genoeg voedsel binnen. Zij moeten dus beter eten. Een lekker stukje vlees kan daar bij helpen. Zie ook www.voedingscentrum.nl met informatie, gebaseerd op richtlijnen van de Gezondheidsraad.
Bron: vlees.nl

Bekijk ons BBQ assortiment!